Sada već davne 1814. godine naselje Vratišinec zadesio je strašan požar koji je zahvatio 16 od 33 gospodarstva. Na mjestu gdje su mještani uspjeli zaustaviti vatrenu stihiju danas stoji kapelica posvećena Sv. Florijanu – zaštitniku vatrogasaca koja je ove godine proslavila 200 godina od kada je podignuta.

Ovu značajnu obljetnicu vatrogasci DVD-a Vratišinec proslavili su u subotu 3. svibnja zajedno sa dobrovoljnim vatrogasnim društvima iz Gornjeg Kraljevca, Peklenica, Krištanovca, Križovca i Savske Vesi.

Najprije je održana sveta misa za sve vatrogasce u župnoj crkvi Sv. Križa u Vratišincu koju je predvodio župnik Pavao Mesarić, ujedno i počasni član DVD-a Vratišinec, a potom su vatrogasci mimohodom krenuli do kapelice gdje je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vratišinec Bukovec Antun ukratko ispričao na koji način je došlo do požara te kako su mještani Vratišinca podigli kepelicu Svetom Florijanu. Nakon službenog dijela, vatrogasci su se okupili u domu kulture u Vratišincu na prigodnom domjenku u čast Sv. Florijanu.

U nedjelju, 4. svibnja sedam je članova DVD-a Vratišinec uz društva iz Savske Vesi, Nove Vesi Petrijanećke i Strahoninca prisustvovalo Svetoj misi povodom dana Sv. Florijana u crkvi u Savskoj Vesi.

Sv. Misa u Savskoj Vesi
Sv. Misa u Savskoj Vesi
Vatrogasni stroj ispred kapelice Sv. Florijana
Vatrogasni stroj ispred kapelice Sv. Florijana

 

Share Button