Augustin Čisar – Gusti

Augustin Čisar 1935. - 2016.
                     Augustin Čisar                      1935. – 2016.

August Čisar rođen je 30. srpnja 1935. godine u Vratišincu gdje je proveo cijeli svoj život. Član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec od 1953. godine. 1968.godine polaže  prvi ispit i postaje vatrogasac. 1972. godine polaže ispit za strojara dok je 1999. stekao zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika. Zbog svoga aktivnog i nesebičnog rada u društvu članovi DVD-a  Vratišinec biraju ga za člana Upravnog odbora već 1962. godine, 1962. izabran je za blagajnika Društva dok je od 1965. obnašao dužnost tajnika Društva. Obnašao je i dužnost zapisničara. Do izborne skupštine 2009. godine bio je predsjednik Nadzornog  odbora, no njegov rad u Društvu ne prestaje te savjetima i iskustvom pomaže daljnjem razvoju vatrogastva.

U svom radu u vatrogastvu zalagao se u očuvanju 90. godišnje  tradicije vatrogastva u Vratišincu obavljajući nesebično i marljivo sve postavljene zadaće. U svom radu često je žrtvovao svoje slobodno vrijeme ili ostavljao druge poslove i odlazio na provođenje svih zadaća.

70-tih i 80-tih godina bio je istaknuti mentor djece i mladeži DVD-a Vratišinec. Sa svojim ekipa više puta su osvajali odličja te nastupali na kotarskim i republičkim natjecanjima. Najznačajniji rezultat je osvojeno 3.mjesto na republičkom natjecanju održanom u Splitu 1983. godine. Osim vježbateljskog posla bio je aktivan i u muškim A i B ekipama te ja sudjelovao na raznim natjecanjima.

Za svoj rad u vatrogastvu višekratno je primio zahvalnice za rad, te je pohvaljivan, a također je odlikovan  srebrnom i zlatnom vatrogasnom medaljom, dok je ujedno i primio spomenice za 10, 20, 30, 40, 50 i 60 godina rada u vatrogastvu, zlatnu plaketu DVD-a Vratišinec povodom 70. obljetnice rada društva, zlatni vez povodom 85. obljetnice rada društva.

  1. godine primio je Vatrogasnu zvijezdu II. reda Vatrogasnog saveza Jugoslavije.
  2. primio je znamenje te je postao vatrogasni veteran.

Tijekom 1999. godine stekao je najviše vatrogasno zvanje i to zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika.

  1. godine Hrvatska Vatrogasna Zajednica odlikovala ga je zlatnom medaljom za doprinos vatrogastvu. .

Njegov rad prepoznala je i općina Vratišinec te mu je 2009. godine dodijeljen Pečat Općine Vratišinec.

23.07.2016.godine primio je jedno od najvećih odličja – medalju Hrvatske Vatrogasne Zajednice za posebne zasluge.

U ime DVD-a Vratišinec i svih vatrogasaca izričemo zahvalnost tebi osobno Augustine za sve što si učinio za svoga životnog vijeka jednostavnom riječju koja izražava svu našu zahvalnost i naše poštovanje prema tebi – HVALA.

Štovani Augustine, neka ti laka ova međimurska zemljica i neka ti je vječna slava i hvala   

Share Button