Augustin Jezernik

U spomen na  Augustina Jezernika, dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Vratišinec                                                                                                                                 

Augustin Jezernik
Augustin Jezernik
(2.7.1940. – 15.9.2008.)

Augustin Jezernik  rođen je 02. srpnja 1940. godine u Krištanovcu, a od 1963.godine  stalno je nastanjen u Vratišincu. Završio je srednju školu  za KV varioca, a od 1995. godine je u mirovini. Bio je član više društvenih i političkih organizacija organizacija i udruga građana gdje je nesebično radio na poboljšanju života građana naselja Vratišinec i šire, a posebno se ističe u humanitarnom i opće korisnom radu.

Augustin Jezernik član je Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec od 1963. godine (od 1956 godine do 1963. godine bio je član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krištanovec). Zbog svoga aktivnog i nesebičnog rada u društvu članovi DVD-a  Vratišinec biraju ga za člana Upravnog odbora već 1965. godine, a u razdoblju od 1969 do 1973. godine obnašao je i funkciju potpredsjednika društva. Na izbornoj skupštini DVD-a Vratišinec 1985. godine izabran je za predsjednika DVD-a Vratišinec, te je tu funkciju obnašao sve do svoje smrti.

Od 1993. godine bio  je član Predsjedništva Vatrogasne zajednice međimurske županije, a u razdoblju od 1993. do 1997. godine bio je predsjednik vatrogasne zajednice Općine Vratišinec, koja je novim ustrojem vatrogastva u Međimurskoj županiji spojena u Vatrogasnu zajednicu područja grada Mursko Središće i općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, gdje od 1997. godine obnašao funkciju dopredsjednika zajednice.

U svom radu u vatrogastvu posebno se istaknuo u očuvanju 80. godišnje tradicije vatrogastva u Vratišincu, provođenju protupožarnih aktivnosti, gašenju požara, obučavanju članstva i mladeži, te građana u rukovanju vatrogasnom opremom, te uopće u radu društva. U radu društva posebno je osobno zaslužan za nabavku novog vatrogasnog vozila, obnove kapelice Svetog Florijana, te pružanja pomoći društva drugim udrugama u Vratišincu i šire. Njegov posljednji veliki projekt bio je izgradnja novog vatrogasnog doma. Iako su svi projekti bili gotovi, nažalost početak gradnje nije doživio. Vatrogasni dom koji sada stoji čvrsto na svom temelju u njegov spomen nosi ime Augustina Jezernika.

Za svoj rad u vatrogastvu višekratno je primio zahvalnice za rad, te je pohvaljivan. Odlikovan je brončanom, srebrnom i zlatnom vatrogasnom medaljom, dok je ujedno i primio spomenice za 10, 20, 30, 40 i 50 godina rada u vatrogastvu i zlatnu plaketu DVD-a Vratišinec povodom 70. obljetnice rada društva.

Tijekom 2000. godine stekao je najviše vatrogasno zvanje i to zvanje počasnog višeg vatrogasnog časnika.

Također je tijekom 2005. godine primio brončanu vatrogasnu plamenicu HVZ za hrabrost i požrtvovnost  u obrani i ublažavanju šteta od poplava koje su pogodile mjesta Križovec i Sveti Martin na Muri. 2006. godine Hrvatska Vatrogasna Zajednica odlikovala ga je vatrogasnim odlikovanjem za posebne zasluge u razvoju zaštite od požara i vatrogastva. Svoje posljednje priznanje Pečat općine Vratišinec za ukupan doprinos općini Vratišinec i samom naselju primio je 13.rujna 2008., dva dana prije svoje smrti.

Augustin Jezernik iznenada je preminuo 15. rujna 2008. u 68. godini života. Pokop uz počasti, uz predstavnike mnogih Udruga, općine Vratišinec, Dobrovoljnih vatrogasnih društava te čelnika Zajednica te mnogobrojnih prijatelja i poznanika bio je 16. rujna na vratišinskom groblju.

Njegovo se prisustvo u društvu osjeća i nakon svih ovih godina, jer godine ne mogu izbrisati lik i djelo ovog velikog humanitarca.

Vratišinski vatrogasci

Predsjednik, zapovjednik i tajnik društva na grobu Augustina Jezernika, dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Vratišinec
Predsjednik, zapovjednik i tajnik društva na grobu Augustina Jezernika, dugogodišnjeg predsjednika DVD-a Vratišinec
Zapovjednik, predsjednik i tajnik Društva položili su vijenac na grob Augustina Jezernika prije 89. godišnje skupštine
Zapovjednik, predsjednik i tajnik Društva položili su vijenac na grob Augustina Jezernika u čast svim preminulim vatrogascima prije 89. godišnje skupštine
Grob Augustina Jezernika na mjesnom groblju u Vratišincu
Grob Augustina Jezernika na mjesnom groblju u Vratišincu

Share Button