Povijest

Osnivači DVD-a Vratišinec
Osnivači DVD-a Vratišinec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec osnovano je 19. srpnja 1926. godine i bez prestanka djeluje i danas. Inicijator za osnivanje vatrogasne čete, odnosno društva, bio je mjesni učitelj Pelikan Antun, dok su ostali osnivači bili Hinko Kroder – župnik, Škvorc Roko, Škvorc Lovro, Novak Ivan, Lisjak Ivan, Munđar Mijo, Vugrinec Valent, Rihtarec Antun, Kukovec Andrija, Malekoci Antun, Vrančić Vinko, Leško Stjepan, Petković Mijo, Rihtarec Martin i Štefanić Đuro. Na osnivačkoj skupštini odabran je i prvi predsjednik društva Antun Pelikan, dok je prvi zapovjednik postao Roko Škvorc.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec svoj prvi vatrogasni dom na staroj lokaciji, na uglu Školske ulice i Ulice dr. Vinka Žganca izgradilo je i primilo na uporabu već na 10-tu godišnjicu osnivanja, odnosno 1936. godine. Izgradnja vatrogasnog doma zahtijevala je puno odricanja i dobrovoljnog rada, ne samo članova društva već i velikog dijela tadašnjeg stanovništva Vratišinca.

Vatrogasna štrcaljka DVD-a Vratišinec
Vatrogasna štrcaljka DVD-a Vratišinec

Naravno, da sam vatrogasni dom i članstvo nije dostatno za efikasni zaštitu od požara i za obavljanje svih ostalih zadaća, koje su naši članovi društva sa entuzijazmom i voljom obavljali, već je bila potreba bila za nabavkom tehničke opreme, te zaštitnih, radnih i svečanih odijela. Veći dio sve potrebne opreme društvo je nabavljalo prije svega dobrovoljnim prilozima mještana, organiziranjem vatrogasnih zabava (u to vrijeme jedan od glavnih zabavnih događaja u Vratišincu), kao i iz raznih sponzorstava ili donacija od pravnih i fizičkih osoba, te institucija države, od tadašnjih kotareva, SIZ-ova za vatrogastvo općine Čakovec, pa do samostalne Općine Vratišinec. Dvije godina po osnivanju, odnosno 1928. godine društvo je nabavilo ručnu vatrogasnu štrcaljku, koja je i danas ispravna.

Po završetku II. svjetskog rata društvo društvo se popunjava mlađim članovima koji učestvuju u mnogim radnim akcijama na obnovi razrušene i opustošene zemlje. Tih godina dolazi do nagloga razvoja tehnike i ukupnog gospodarstva, što iziskuje i usavršavanje članova društva u radu sa suvremenom vatrogasnom tehnikom. Organiziraju se razni tečajevi, teoretski i praktični. 1956. godine društvo nabavlja se prvu motornu pumpu kapaciteta 250 litara u minuti, kojom se koristilo narednih 10 godina. 1960. godine članovi društva su na tadašnjem općinskom takmičenju Općine Čakovec u kategoriji pumpi do 300 litara u minuti osvojili 1. mjesto. Kako je motornu pumpu trebalo dopremati do požarišta, u početku je Upravni odbor društva zaduživao po dva mještana koji su imali konje ili traktor sa obvezom da priskaču u pomoć vatrogascima. Ovakvo rješenje nije bilo i konačno rješenje, jer su često zaduženi mještani morali ostavljati svoje poslove ili nisu ni bili kod kuće, već u polju i na poslu, pokrenuta je akcija nabavke motornog vozila, pa je već 1957. godine nabavljeno teretno motorno vozilo, prvo vatrogasno vozilo u našem mjestu, kojim se društvo koristilo narednih 5 godina.

11069174_10206410434448362_1424855796_n
Kombi vozilo “Volkswagen”.

Sa obzirom da su se počela održavati i vatrogasna natjecanja, te se ukazala potreba za prijevoz članstva, na godišnjoj skupštini 1977. godine na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno je donijeta odlika o nabavci kombi vozila. Nabavljeno je kombi vozilo “Zastava”, kojim se društvo koristilo sve do 1995. godine, kada je nabavljeno novo kombi vozilo “Volkswagen”. Prije nekoliko godina članovi DVD-a Vratišinec dobili su od prijatelja iz Austrije, FF Ebreichsdorf kombi vozilo “Volkswagen”.

U samom Vatrogasnom domu društvo je održavalo vježbe, sastanke i zabave i slično. Rad društva se u domu odvijao preko 50 godina, no iz raznih razloga (političkih i financijskih) stari vatrogasni dom je tijekom godina, posebice u 80-tim godinama prošlog stoljeća, bio prepušten propadanju uslijed nebrige i neulaganja u obnovu, te korištenja istog za djelatnosti za koje nije bio izgrađen (disko klub, proizvodni pogon privatnog poduzeća i dr).

Kako je zbog navedenih razloga sam stari vatrogasni dom bio sigurnosna prijetnja kako za članove društva, tako i za djecu koja su se igrala u blizini (u blizini je škola i igralište na kojima se djeca zadržavaju) tijekom 1994. godine stari vatrogasni dom je srušen.

Odmah nakon toga, a već i prije osnivanjem samostalne Općine Vratišinec, uz veliko zalaganje dugogodišnjeg predsjednika društva Augustina Jezernik pokrenuta je inicijativa za izgradnju novog, adekvatnog vatrogasnog doma. Dogovaranje, različiti projekti i vizije izgradnje, te prije svega financijske mogućnosti i prioriteti Općine Vratišinec doprinijele su tome da su članovi društva na odluku i konkretan projekt za novi vatrogasni dom čekali 14 godina.

Prije početka gradnje novog vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji Društvo je dugi niz godina sav rad društva, kao i smještaj opreme obavljao u neadekvatnom vatrogasnom spremištu kojeg su dobili na korištenje u sklopu poduzeća Leško d.o.o.

2008. godine Općina Vratišinec pronašla je financijske mogućnosti i političku volju za izgradnju novog objekta, ali nažalost osoba koja u velikoj mjeri zaslužna za donošenje ove odluke, dugogodišnji predsjednik Augustin Jezernik nije doživio realizaciju istog.

Izgradnja postojećeg vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec trajala je tri godine, a vatrogasni dom službeno je otvoren 2011. godine. U izgradnji istog pomogla je Općina Vratišinec, posebice načelnik Zdravko Mlinarić, Međimurska županija, te nekoliko pravnih osoba i naravno sami članovi Društva. Novoizgrađeni vatrogasni dom nosi ime Augustina Jezernik u čiju je čast postavljena i prigodna spomena ploča.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec danas broji 53 članova vatrogasaca starijih od 18 godina. Broj članova vatrogasne mladeži iznosi 27 člana. U radu Društva pomažu i podupirajući članovi i to 300 domaćinstava iz Vratišinca, kao i Općina Vratišinec i nekoliko pravnih i fizičkih osoba iz Vratišinca.

Društvo se tijekom godine odaziva na razna natjecanja u svim kategorijama na kojima osvaja zavidne rezultate.

Iznimna pažnja posvećena je radu s vatrogasnom mladež i i podmlatkom. Stoga DVD Vratišinec potiče održavanje vatrogasnog natjecanja za pomladak i mladež Vatrogasne zajednice područja grada Mursko Središće i općina Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec te u tome uspijeva 2014. godine kada je održano prvo takvo natjecanje pod domaćinstvom DVD-a Vratišinec.

Danas Društvo posjeduje četiri vozila, a to su: malo navalno vozilo Navara kupljeno 2021. godine vlastitim sredstvima, navalno, kombi vozilo za prijevoz putnika i autocisternu od robnih rezervi. 

Vatrogasni dom danas
Vatrogasni dom danas
Izgradnja vatrogasnog doma "Augustin Jezernik"
Izgradnja vatrogasnog doma “Augustin Jezernik”

 

VATROGASNO ODLIKOVANJE DVD-a Vratišinec utemeljeno 1936.godine i dodijeljeno kao posebno priznanje u povodu 10. obljetnice. U povijesti hrvatskog vatrogastva nikada i nigdje nije zabilježeno. a poslije II. svjetskog rata gubi mu se trag sve do 2005. godine kada je pronađeno. U povodu 80. obljetnice - 2006. godine uspomenu na njega poklanja član Odbora za povijest Hrvatske vatrogasne zajednice Antun Novak, ing. v.v.č. I.klase
VATROGASNO ODLIKOVANJE
DVD-a Vratišinec utemeljeno 1936.godine i dodijeljeno kao posebno priznanje u povodu 10. obljetnice. U povijesti hrvatskog vatrogastva nikada i nigdje nije zabilježeno. a poslije II. svjetskog rata gubi mu se trag sve do 2005. godine kada je pronađeno. U povodu 80. obljetnice – 2006. godine uspomenu na njega poklanja član Odbora za povijest Hrvatske vatrogasne zajednice Antun Novak, ing. v.v.č. I.klase
Share Button

Odgovori