Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec najstarija je udruga na području Općine Vratišinec osnovana davne 1926. godine i bez prestanka djeluje već punih 89 godina. Inicijator za osnivanje tadašnje vatrogasne čete je mjesni učitelj Pelikan Antun, dok su ostali osnivači bili Hinko Kroder – župnik, Škvorc Roko, Škvorc Lovro, Novak Ivan, Lisjak Ivan, Munđar Mijo, Vugrinec Valent, Rihtarec Antun, Kukovec Andrija, Malekoci Antun, Vrančić Vinko, Leško Stjepan, Petković Mijo, Rihtarec Martin i Štefanić Đuro. Na osnivačkoj skupštini odabran je i prvi predsjednik društva Antun Pelikan, dok je prvi zapovjednik postao Roko Škvorc. Kao i svaki početak, ni početak rada Društva nije bio lak, no tadašnji članovi hrabro su se „primili posla“ da bi Društvo digli na noge. Svoj prvi vatrogasni dom Društvo je primilo na korištenje na 10-tu godišnjicu. Svaki član kao i tadašnji mještani Vratišinca dali su svoj doprinos za izgradnju istog. Kako bi vatrogasni dom imao puni sjaj članovi su bili premoreni nabaviti adekvatnu opremu za efikasnu zaštitu od požara i obavljanje svih ostalih zadaća ove iznimno humane organizacije. Prilozi su se skupljali na razne načine; prilozima mještana, poznatim vatrogasnim zabavama, donacijama pravnih i fizičkih osoba i slično. 1928. godine Društvo je nabavilo ručnu vatrogasnu štrcaljku koju i dan danas s ponosom predstavljaju mještanima Vratišinca, ponajviše prilikom proslava obljetnica. Kako je vrijeme teklo članovi su nabavljali sve više opreme koja je bila u skladu sa tadašnjom vatrogasnom tehnikom. Nabavljena su vatrogasna vozila, članovi su pohađali razne tečajeve i svakog dana s ponosom predstavljali rad Društva. S obzirom da su se počela održavati i vatrogasna natjecanja na kojima su naši članovi pokazali veliku spretnost i znanje ukazala se potreba za prijevoz članstva. Tako su članovi na godišnjoj skupštini 1977. godine na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno donijeli odluku o nabavci kombi vozila. Nabavljeno je kombi vozilo “Zastava”, kojim se društvo koristilo sve do 1995. godine, kada je nabavljeno novo kombi vozilo “Volkswagen”. Na poznati Volkswagen ili „bijeli kombi“ kako su ga članovi zvali,  mnoge današnje članove i dan danas vežu lijepe uspomene. Tako je većini članova teško pala odluka da se vozilo proda i zamijeni novim.

Iako se rad društva nesmetano odvijao dugi niz godina u tadašnjem vatrogasnom  domu, zbog dotrajalosti isti biva srušen 1994 godine. Pred tadašnjim vodstvom „nadvio se oblak“ problema nad glavom. Gdje smjestiti opremu i vozila? Kako nesmetano nastaviti sa radom? Stotinu pitanja, a odgovora niotkuda. Najviše truda i zalaganja za rješavanje iznimno teškog problema uložio je dugogodišnji predsjednik Augustin Jezernik kojeg se članovi sjećaju sa velikim pijetetom i poštovanjem. Društvo je punih 14 godina čekalo na svoj novi vatrogasni dom. Prije početka gradnje novog vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji Društvo je dugi niz godina sav rad društva, kao i smještaj opreme obavljalo u neadekvatnom  vatrogasnom spremištu kojeg su dobili na korištenje u sklopu poduzeća Leško d.o.o. Iako u vrlo malom i skučenom prostoru Društvo je i tada radilo s puno entuzijazma. Postizali su se vrhunski rezultati na natjecanjima. Članovi su se uvježbavali na uskom šljunčanom putu kraj potoka Brodec, grabeći vodu iz potoka kako bi mogli održati svoje vježbe. Sastanke su održavali u malenoj prostorijicu u koju bi jedva svi stali, ali svega toga članovi se danas prisjećaju s velikim osmijehom na licu, jer kako stara poslovica kaže: „Na muci se poznaju junaci“. I ne, članovi nisu odustajali. Kao i davne 1926. godine skupili su snage i volje i unatoč teškoj situaciji koja je tada bila uspjeli su pronaći rješenje za novi vatrogasni dom u svesrdnu pomoć Općine Vratišinec posebice načelnika Zdravka Mlinarića. 2008. godine Općina Vratišinec pronašla je financijske mogućnosti i političku volju za izgradnju novog objekta, ali nažalost osoba koja u velikoj mjeri zaslužna za donošenje ove odluke, dugogodišnji predsjednik Augustin Jezernik nije doživio realizaciju istog.

I ovog puta sami članovi zasukali su rukave i primili se posla. Većinu radova na današnjem vatrogasnom spremištu obavili su sami. Izgradnja vatrogasnog spremišta trajala je 3 godine. Tri godine predanog rada i velikog odricanja. Puno radnih sati zapisano je u knjigama zapovjednika, ali još više radnih sati zapisano je na rukama i žuljevima vratišinskih vatrogasaca. Vatrogasni dom na današnjoj lokaciji otvoren je 2011. godine. Novoizgrađeni vatrogasni dom nosi ime Augustina Jezernik u čiju je čast postavljena i prigodna spomena ploča. Iz dana u dan dom je dobivao svoj sjaj. I tako je danas isti opremljen u potpunosti. Kao i nekad i danas Društvo ima podršku mještana, Općine i mnogih pravnih i fizičkih osoba koji potpomažu u radu. Također Društvu pomažu i prijatelji iz Austrije. Dobri prijatelji iz dobrovoljnog društva Ebreichsdorf koji su DVD-u Vratišinec poklonili dva vozila (zapovjedno vozilo Ford Galaxy te kombi vozilo), aparate za zaštitu dišnih organa, vatrogasne kacige, vatrogasne čizme te mnogu drugu vatrogasnu opremu. Također vatrogasne kacige Društvu su poklonili i vatrogasci iz Trumau-a (Austrija). Vatrogasci iz Vratišinca neizmjerno su im zahvalni na pomoći. Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec danas broji 45 članova starijih od 18 godina na čelu sa iznimno kvalitetnim i sposobnim zapovjednikom Mihaelom Grbavec (po struci profesionalni vatrogasac), te 32 članova vatrogasne mladeži. Velika većina članova stekla je vatrogasna zvanja i osposobljeni su za intervencije za kojima se ukaže potreba. Vozni park Društva iznimno je bogat. Tako u svom vlasništvu imaju zapovjedno vozilo, navalno vozilo kojeg su nabavili u Austriji. Također 2015. godine Društvo je na korištenje i čuvanje dobilo vatrogasnu autocisternu marke Mercedes s kapacitetom spremnika od 7000L vode.

Danas se mnogi pitaju kako je DVD Vratišinec od jednog običnog za neke i nepoznatog Društva izrastao u Društvo s prekrasnim vatrogasnim spremištem, Društvo sa 3 vozila, i vrhunski opremljenim prostorijama za sastanke i mnogo više, jednostavno Društvo na jakom i dobrom glasu. Odgovor leži u svih ovih 89 godina postojanja. U svakom ugašenom požaru, svakom ispumpavanju vode, svakom prijeđenom kilometru, svakom vrhunskom rezultatu na natjecanju, svakoj proslavi, svakoj skupštini, svakom druženju, svakom satu dobrovoljnog rada, u svakom nekadašnjem i današnjem članu, u mještanima Vratišinca, Općini Vratišinec i dr. Slijedeće godine Društvo slavi svoju 90 obljetnicu rada i postojanja. Punih 90 godina prave i istinske ljubavi prema vatrogastvu ne žaleći ni za jednu sekundu svog vremena kojeg su vatrogasci odvojili za svoje društvo. Svaki član danas s ponosom nosi obilježje Društva znajući da će trudom i zalaganjem postići još i više, jer svaki trud na kraju se isplati. Za kraj za sve one koji sumnjanju ili su nekad sumnjali u kvalitetu, stručnost i sposobnost članova možemo samo reći da griješe, a ovaj bogat period rada društva upravo je dokaz tome. 89 godina je prošlo, ali ljubav prema vatrogastvu u Vratišincu je ostala te je svakog dana sve veća i veća. Od onih najmanjih članava kojima je posvećena posebna pažnja uz odlične mentore, pa sve do najstarijeg.člana u Društvu.

Uz vatrogasni pozdrav: Vatru gasi, brata spasi!

Također o povijesti Društva možete pročitati ovdje.


autorica teksta: Magdalena Šoltić

Share Button