DVD Vratišinec u suradnji  sa Općinom Vratišinec organizira javnu pokaznu vježbu ”Općina 2019”

Elaborat je pripremio zapovjednik DVD-a Vratišinec Grbavec Mihael

Vježba se organizira s ciljem evakuacije djelatnika općine i gašenje požara u zgradi općine.

Zadatak i cilj vježbe je izvršiti evakuaciju djelatnika, spriječiti širenje požara, provjera djelovanja vatrogasne postrojbe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec sustavom dojave i alarmiranja, zapovijedanjem na intervenciji, korištenjem radio stanica, upoznavanje i provjera vatrogasne opreme i tehnike koju društvo posjeduje. 

Uslijed rada na računalu došlo je do kratkog spoja i zapaljenja instalacija na katu  zgrade u prostorijama JUO. Korisnica računala doživjela je šok te se prilikom toga ozlijedila. Širenje dima uočavaju druge djelatnice te pozivaju vatrogasce. Glavna vrata su zbog gubitka struje blokirana te se koristi ulaz preko balkona. 

SMS porukama i pozivom zapovjedniku  alarmira se domaće Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec. 

Na mjesto nesreće dolazi DVD Vratišinec sa navalnim vozilom (NV), a zapovjednik pristupa kratkom izviđaju situacije i prikupljanju informacija. 

Informacije kojima raspolaže u tom trenutku su:

  • još neutvrđeni broj neevakuiranih osoba
  • požar računala na katu
  • blokiran glavni ulaz
  • potrebno zaštititi ostali dio objekta

Na mjesto događaja stiže i autocisterna (AC) sa trojicom vatrogasaca.

Zapovjednik DVD-a Vratišinec šalje vatrogasca u trgovinu u prizemlju kako bi upozorio na događaje koji su nastali na katu. Dvojica vatrogasaca postavljaju ljestve kako bi se ušlo u objekt putem balkona. Dvojica vatrogasaca opremaju se izolacionim aparatima. Uviđa se požar u razbuktaloj fazi pa u objekt ulaze sa vitlom za brzu navalu. Vrši se pretraživanje objekta pomoću izolacionih aparata. Navalna grupa javlja da se u objektu nalazi ozlijeđena osoba te da nema opasnosti od udisanja dima i plinova pa dvojica vatrogasaca nosilima iznosi ozlijeđenu osobu.  Istodobno druga grupa vatrogasaca spašava neozlijeđenu osobu koju prate prema sigurnom izlazu.

Share Button