U prepunoj dvorani doma kulture u Vratišincu u subotu 7.ožujka održana je 89. godišnja skupština dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec. Prema izvješću upravnog odbora i zapovjedništva koje je podnio zapovjednik društva Mihael Grbavec Društvo broji 45 članova starijih od 18, te 32 članova podmlatka i mladeži. U 2014. godini Društvo je zabilježio ukupno 22 intervencije, 4 požara, 15 ismpumpavanja, 2 javne vježbe te 1 osiguranje. Kroz godinu Društvo je održalo 9 sastanaka na kojima se raspravljalo o tekućoj problematici Društva vezanoj uz funkcioniranje društva, nabavke opreme, organiziranje javne vježbe, učešća na natjecanjima, provođenja protupožarnih aktivnosti, obrazovanje kadrova  te druge aktivnosti za kojima se ukazala potreba.

Tijekom 2014. društvo je sudjelovalo na raznim natjecanjima (u svim kategorijama) na kojima su ostvareni zapaženi rezultati; važno je istaknuti dominaciju DVD-a Vratišinec na XVI.natjecanju uporabom podzemnih hidranata gdje Društvo osvaja 3 pehara za prvo mjesto. Obilježen je blagdan Sv. Florijana uz proslavu 200-te obljetnice kapelice Sv. Florijana. Podsjećamo 1814. godine naselje Vratišinec zadesio je strašan požar koji je zahvatio 16 od 33 gospodarstva, a kapelica je podignuta na mjestu gdje su mještani uspjeli zaustaviti vatrenu stihiju. Povodom dana Općine DVD Vratišinec organizirao je javnu vježbu “NK Sokol” u suradnji sa DVD-om Gornji Kraljevec. 07.listopada 2014. godine Društvo je sudjelovalo u javnoj vježbi koju je organiziralo DVD Lapšina u sklopu provedbe plana rada Vatrogasne zajednice područja grada Mursko Središće i općina Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec. Radilo se na preventivi pa su vatrogasci provjerili hidrante te hidrantske ormariće po naselju Vratišinec, podijeljeni su letci sa najvažnijim informacijama što učiniti u slučaju požara. Kao i svake godine Društvo su posjetili mališani iz dječjeg vrtića Srčeko. Da se sve može, kad se male ruke slože dokazala je nekolicina članova Društva te su u mjesecu listopadu “zasukali rukave” te su krenuli sa preuređenjem dječjeg igrališta kod Osnovne škole Vratišinec. Složen je novi tobogan, pofarbana kućica na kojoj su njihalice, složene su klackalice te na samom kraju uredili okoliš sa nekoliko inovativnih ideja. Za sanaciju dječjeg igrališta puno sluha imao je i načelnik općine Zdravko Mlinarić, koji je pribavio sav potreban materijal kako bi dječje igralište moglo dobiti onaj sjaj koji i zaslužuje.

Skupština je iskorištena i da se podjele priznanja i odlikovanja članovima pa je tako zvanje vatrogasac stekao Dino Jezernik, zvanje vatrogasac I.klase stekli su Petar Perčić, Darija Lukaćić i Antun Perčić, zvanje vatrogasni dočasnik I.klase stekli su Antonija Perčić i Nikola Petković dok je Andrija Kvakan stekao zvanje vatrogasnog časnika. Spomenicu za 10 godina članstva u društvu primila je Barbara Škvorc, a za 40 godina Josip Jezernik. Predsjednik Društva Stjepan Kozar predao je mali znak pažnje Augustinu Čisaru kao najstarijem članu Društva.

Na samom kraju načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić zahvalio se na pozivu i dosadašnjoj suradnji, te najavljuje kako će preko civilne zaštite nabaviti motornu pilu i pumpu koja će se dati na korištenje članovima DVD-a Vratišinec. Skupštini je prisustvovao i pozdravio ju ispred Vatrogasne zajednice Međimurkse županije i JVP Čakovec Robert Meglić koji je pohvalio rad društva. Skupštini su još prisustvovali predsjednik VZP Krunoslav Colar, počasni zapovjednik VZP Ivan Srpak, tajnik veterana Ivan Govedić te predstavnici drugih vatrogasnih društava te predstavnici udruga iz Vratišinca. Prema ideji zapovjednika MIhaela Grbavca prije samog zatvaranja skupštine predsjednik Stjepan Kozar i zapovjednik Mihael Grbavec uručili su svim pripadnicama ljepšeg spola cvijet kao mali znak pažnje povodom Međunarodnog dana žena.

Slike možete pogledati na našoj facebook stranici: DVD Vratišinec

Izvor: Magdalena Šoltić i Mihal Grbavec (izvješće o radu za 2014.godinu)

Share Button