Povijest

Osnivači DVD-a Vratišinec
Osnivači DVD-a Vratišinec

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec osnovano je 19. srpnja 1926. godine i bez prestanka djeluje i danas. Inicijator za osnivanje vatrogasne čete, odnosno društva, bio je mjesni učitelj Pelikan Antun, dok su ostali osnivači bili Hinko Kroder – župnik, Škvorc Roko, Škvorc Lovro, Novak Ivan, Lisjak Ivan, Munđar Mijo, Vugrinec Valent, Rihtarec Antun, Kukovec Andrija, Malekoci Antun, Vrančić Vinko, Leško Stjepan, Petković Mijo, Rihtarec Martin i Štefanić Đuro. Na osnivačkoj skupštini odabran je i prvi predsjednik društva Antun Pelikan, dok je prvi zapovjednik postao Roko Škvorc.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec svoj prvi vatrogasni dom na staroj lokaciji, na uglu Školske ulice i Ulice dr. Vinka Žganca izgradilo je i primilo na uporabu već na 10-tu godišnjicu osnivanja, odnosno 1936. godine. Izgradnja vatrogasnog doma zahtijevala je puno odricanja i dobrovoljnog rada, ne samo članova društva već i velikog dijela tadašnjeg stanovništva Vratišinca.

Vatrogasna štrcaljka DVD-a Vratišinec
Vatrogasna štrcaljka DVD-a Vratišinec

Naravno, da sam vatrogasni dom i članstvo nije dostatno za efikasni zaštitu od požara i za obavljanje svih ostalih zadaća, koje su naši članovi društva sa entuzijazmom i voljom obavljali, već je bila potreba bila za nabavkom tehničke opreme, te zaštitnih, radnih i svečanih odijela. Veći dio sve potrebne opreme društvo je nabavljalo prije svega dobrovoljnim prilozima mještana, organiziranjem vatrogasnih zabava (u to vrijeme jedan od glavnih zabavnih događaja u Vratišincu), kao i iz raznih sponzorstava ili donacija od pravnih i fizičkih osoba, te institucija države, od tadašnjih kotareva, SIZ-ova za vatrogastvo općine Čakovec, pa do samostalne Općine Vratišinec. Dvije godina po osnivanju, odnosno 1928. godine društvo je nabavilo ručnu vatrogasnu štrcaljku, koja je i danas ispravna.

Po završetku II. svjetskog rata društvo društvo se popunjava mlađim članovima koji učestvuju u mnogim radnim akcijama na obnovi razrušene i opustošene zemlje. Tih godina dolazi do nagloga razvoja tehnike i ukupnog gospodarstva, što iziskuje i usavršavanje članova društva u radu sa suvremenom vatrogasnom tehnikom. Organiziraju se razni tečajevi, teoretski i praktični. 1956. godine društvo nabavlja se prvu motornu pumpu kapaciteta 250 litara u minuti, kojom se koristilo narednih 10 godina. 1960. godine članovi društva su na tadašnjem općinskom takmičenju Općine Čakovec u kategoriji pumpi do 300 litara u minuti osvojili 1. mjesto. Kako je motornu pumpu trebalo dopremati do požarišta, u početku je Upravni odbor društva zaduživao po dva mještana koji su imali konje ili traktor sa obvezom da priskaču u pomoć vatrogascima. Ovakvo rješenje nije bilo i konačno rješenje, jer su često zaduženi mještani morali ostavljati svoje poslove ili nisu ni bili kod kuće, već u polju i na poslu, pokrenuta je akcija nabavke motornog vozila, pa je već 1957. godine nabavljeno teretno motorno vozilo, prvo vatrogasno vozilo u našem mjestu, kojim se društvo koristilo narednih 5 godina.

11069174_10206410434448362_1424855796_n
Kombi vozilo “Volkswagen”.

Sa obzirom da su se počela održavati i vatrogasna natjecanja, te se ukazala potreba za prijevoz članstva, na godišnjoj skupštini 1977. godine na prijedlog Upravnog odbora jednoglasno je donijeta odlika o nabavci kombi vozila. Nabavljeno je kombi vozilo “Zastava”, kojim se društvo koristilo sve do 1995. godine, kada je nabavljeno novo kombi vozilo “Volkswagen”. Prije nekoliko godina članovi DVD-a Vratišinec dobili su od prijatelja iz Austrije, FF Ebreichsdorf kombi vozilo “Volkswagen” kojim se koriste i danas.

U samom Vatrogasnom domu društvo je održavalo vježbe, sastanke i zabave i slično. Rad društva se u domu odvijao preko 50 godina, no iz raznih razloga (političkih i financijskih) stari vatrogasni dom je tijekom godina, posebice u 80-tim godinama prošlog stoljeća, bio prepušten propadanju uslijed nebrige i neulaganja u obnovu, te korištenja istog za djelatnosti za koje nije bio izgrađen (disko klub, proizvodni pogon privatnog poduzeća i dr).

Kako je zbog navedenih razloga sam stari vatrogasni dom bio sigurnosna prijetnja kako za članove društva, tako i za djecu koja su se igrala u blizini (u blizini je škola i igralište na kojima se djeca zadržavaju) tijekom 1994. godine stari vatrogasni dom je srušen.

Odmah nakon toga, a već i prije osnivanjem samostalne Općine Vratišinec, uz veliko zalaganje dugogodišnjeg predsjednika društva Augustina Jezernik pokrenuta je inicijativa za izgradnju novog, adekvatnog vatrogasnog doma. Dogovaranje, različiti projekti i vizije izgradnje, te prije svega financijske mogućnosti i prioriteti Općine Vratišinec doprinijele su tome da su članovi društva na odluku i konkretan projekt za novi vatrogasni dom čekali 14 godina.

Prije početka gradnje novog vatrogasnog doma na današnjoj lokaciji Društvo je dugi niz godina sav rad društva, kao i smještaj opreme obavljao u neadekvatnom vatrogasnom spremištu kojeg su dobili na korištenje u sklopu poduzeća Leško d.o.o.

2008. godine Općina Vratišinec pronašla je financijske mogućnosti i političku volju za izgradnju novog objekta, ali nažalost osoba koja u velikoj mjeri zaslužna za donošenje ove odluke, dugogodišnji predsjednik Augustin Jezernik nije doživio realizaciju istog.

Izgradnja postojećeg vatrogasnog doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec trajala je tri godine, a vatrogasni dom službeno je otvoren 2011. godine. U izgradnji istog pomogla je Općina Vratišinec, posebice načelnik Zdravko Mlinarić, Međimurska županija, te nekoliko pravnih osoba i naravno sami članovi Društva. Novoizgrađeni vatrogasni dom nosi ime Augustina Jezernik u čiju je čast postavljena i prigodna spomena ploča.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Vratišinec danas broji 45 članova vatrogasaca starijih od 18 godina (4 bez ispita, 4 počasna člana, 6 ispitanih vatrogasaca, 20 vatrogasaca 1. klase, 1 dočasnika, 3 dočasnika 1. klase, 1 vatrogasni časnik, 1 vatrogasni časnik 1. klase, 2 počasna vatrogasna časnika, 2 počasna viša vatrogasna časnika). Među članovima DVD-a tri su veterana, dvoje voditelja vatrogasne mladeži te jedan vatrogasni sudac. Broj članova vatrogasne mladeži iznosi 32 člana. U radu Društva pomažu i podupirajući članovi i to 300 domaćinstava iz Vratišinca, kao i Općina Vratišinec i nekoliko pravnih i fizičkih osoba iz Vratišinca.

Društvo se tijekom godine odaziva na razna natjecanja u svim kategorijama na kojima osvaja zavidne rezultate. Neki od značajnijih rezultata Društva na natjecanjima ostvarenim u posljednjih nekoliko godina:

 

2017.

TOTOVEC – VIII. susreti vatrogasaca (muški “A” – 2. mjesto)
TOTOVEC – VIII. susreti vatrogasaca (pomladak muški 1 – 2.mjesto)
TOTOVEC – VIII. susreti vatrogasaca (pomladak muški 2 – 3.mjesto)
ČAKOVEC – VII. kup za pomladak VZG Čakovca (pomladak muški 2 – 2. mjesto)
VRATIŠINEC – 19. natjecanje upotrebom podzemnih hidranata (seniori žene – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – 19. natjecanje upotrebom podzemnih hidranata (seniori muški – 2.mjesto)
VRATIŠINEC – 19. natjecanje upotrebom podzemnih hidranata (mladež muški2 – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – 19. natjecanje upotrebom podzemnih hidranata (mladež muški1 – 2.mjesto)
ŽIŠKOVEC – XIX. Igre vatrogasne mladeži (pomladak muški – 1. mjesto)
MURSKO SREDIŠĆE – Natjecanje VZP s VMŠ (žene A – 1. mjesto)
MURSKO SREDIŠĆE – Natjecanje VZP s VMŠ (muški A – 2. mjesto)
DONJI MIHALJEVEC – 5. Dravski kup za pomladak (pomladak muški 2 – 3. mjesto)
GORNJI KURŠANEC – 2. kup G. Kuršanca za pomladak (pomladak muški 2 – 1. mjesto)
GORNJI KURŠANEC – 2. kup G. Kuršanca za pomladak (pomladak muški 1 – 2. mjesto)
VRATIŠINEC – 4. kup Vratišinca za pomladak i mladež (pomladak muški – 2.mjesto)
MERHATOVEC – 3. utrka vatrogasaca (ekipno pomladak – 2. mjesto)
MERHATOVEC – 3. utrka vatrogasaca (ekipno mladež – 2. mjesto)

2016.

ŠANDOROVEC – Memorijal Oreški-Carović (pomladak muški – 2.mjesto)
ČAKOVEC – VI. kup VZG Čakovca (pomladak muški –1.mjesto)
TOTOVEC – VII. Susret vatrogasaca (pomladak muški – 2.mjesto)
SV. MARTIN NA MURI – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene 1 – 1.mjesto)
SV. MARTIN NA MURI – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški 1 – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 2.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje VZP sa VMŠ (muški A – 2.mjesto)
GORNJI KURŠANEC – 29. memorijal “Smrtić-Možanić” – (žene A – 2. mjesto)
VRATIŠINEC – 3. kup Vratišinca za pomladak i mladež (mladež muški – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – 3. kup Vratišinca za pomladak i mladež (pomladak muški – 2.mjesto)

2015.
TOTOVEC – VI. susreti vatrogasaca (žene A – 3.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene 1 – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene 3 – 2.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene 2 – 3.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški 1 – 1.mjesto)
LAPŠINA – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 1.mjesto)
GORNJI KURŠANEC – 28. memorijal “Smrtić – Možanić” (žene A – 2.mjesto)
VRATIŠINEC – 2. prednatjecanje pomlatka i mladeži VZP (mladež muški – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – 2. prednatjecanje pomlatka i mladeži VZP (pomladak muški – 1.mjesto)

2014.
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene 1 – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (mladež žene – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje VZP sa VMŠ (muški A – 3.mjesto)
VRATIŠINEC – Prednatjecanje pomlatka i mladeži VZP (pomladak muški – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Prednatjecanje pomlatka i mladeži VZP (mladež muški – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Prednatjecanje pomlatka i mladeži VZP (mladež žene – 2.mjesto)
2013.
SVETI MARTIN NA MURI – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 1.mjesto)
KRIŽOVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški – 1.mjesto)
KRIŽOVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene1 – 1.mjesto)
KRIŽOVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene2 – 2.mjesto)
2012.
SELNICA – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 3.mjesto)
SELNICA – Natjecanje VZP sa VMŠ (muški A – 3.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene1 – 1.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene2 – 2.mjesto)
VRATIŠINEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (mladež žene – 3.mjesto)
2011.
KRIŽOVEC – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 3.mjesto)
LAPŠINA – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene1 – 1.mjesto)
LAPŠINA – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene2 – 2.mjesto)
LAPŠINA – Natjecanje podzemnim hidrantima (mladež žene – 2.mjesto)
2010.
PEKLENICA – Natjecanje VZP sa VMŠ (žene A – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (muški – 2.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene1 – 1.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (žene2 – 2.mjesto)
GORNJI KRALJEVEC – Natjecanje podzemnim hidrantima (mladež žene – 3.mjesto)

Iznimna pažnja posvećena je radu s vatrogasnom mladež i i podmlatkom. Stoga DVD Vratišinec potiče održavanje vatrogasnog natjecanja za pomladak i mladež Vatrogasne zajednice područja grada Mursko Središće i općina Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec te u tome uspijeva 2014. godine kada je održano prvo takvo natjecanje pod domaćinstvom DVD-a Vratišinec.

Danas Društvo posjeduje tri vozila, a to su: zapovjedno, navalno i kombi vozilo za prijevoz putnika. Navalno vozilo sadrži 1000L vode, visokotlačni sklop koji operativnim članovima Društva olakšava „borbu“ za vatrenom stihijom, tehničkim intervencija te drugim intervencijama za kojima se ukaže potreba.

Vatrogasni dom danas
Vatrogasni dom danas
Izgradnja vatrogasnog doma "Augustin Jezernik"
Izgradnja vatrogasnog doma “Augustin Jezernik”
Vatrogasna vozila koje Društvo posjeduje
Vatrogasna vozila koje Društvo posjeduje

 

VATROGASNO ODLIKOVANJE DVD-a Vratišinec utemeljeno 1936.godine i dodijeljeno kao posebno priznanje u povodu 10. obljetnice. U povijesti hrvatskog vatrogastva nikada i nigdje nije zabilježeno. a poslije II. svjetskog rata gubi mu se trag sve do 2005. godine kada je pronađeno. U povodu 80. obljetnice - 2006. godine uspomenu na njega poklanja član Odbora za povijest Hrvatske vatrogasne zajednice Antun Novak, ing. v.v.č. I.klase
VATROGASNO ODLIKOVANJE
DVD-a Vratišinec utemeljeno 1936.godine i dodijeljeno kao posebno priznanje u povodu 10. obljetnice. U povijesti hrvatskog vatrogastva nikada i nigdje nije zabilježeno. a poslije II. svjetskog rata gubi mu se trag sve do 2005. godine kada je pronađeno. U povodu 80. obljetnice – 2006. godine uspomenu na njega poklanja član Odbora za povijest Hrvatske vatrogasne zajednice Antun Novak, ing. v.v.č. I.klase
Share Button

Odgovori