2013.

UKUPNO = 19 intervencija

26.11.2013.
PROBIJANJE KANALNE CIJEVI

Na molbu načelnika općine Vratišinec g. Mlinarića, dana 26.studenog članovi DVD-a Vratišinec izašli su na tehničku intervenciju odštopavanja odvodne cijevi koja prolazi ispod županijske ceste kod željezničke stanice u Vratišincu. Na intervenciji je po vrlo hladnom i povremeno snježnom vremenu izašlo 6 članova sa navalnim vozilom, a ista je uspješno završena.

27.10.2013.
POŽAR  ČEMPRESA NA MJESNOM GROBLJU U VRATIŠINCU

U nedjelju, 27.listopada u 13.42 sati zaprimljena je SMS dojava od strane VOC JVP Čakovec o požaru zelene ograde na mjesnom groblju u Vratišincu. Po dojavi na mjesto intervencije izlazi NV i KV sa ukupno 9 vatrogasaca. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da gore čemprese koje su pravile zelenu ogradu oko groblja te se pristupilo gašenju visokotlačnim sklopom te V25. Nakon 15 minuta požar je lokaliziran.

Radilo se o oko 100-tinjak sadnica čemprese visine 3,5 metra koje su u potpunosti uništene. Na mjesto požara izašli su i pripadnici policije koji će ustvrditi izvor nastanka požara. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Požar čempresa na mjesnom groblju u Vratišincu
Požar čempresa na mjesnom groblju u Vratišincu

07.09.2013.
Javna vatrogasna vježba „Leško 2013“

U 17.10 zaprimljena je SMS dojava od VOC JVP Čakovec da javna vatrogasna vježba VZP grada Mursko Središće i Općina Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec (ukupno 8 dobrovoljnih društava) te JVP Čakovec može započeti. Vježba se održavala na objektu poduzeća „Leško“ gdje došlo do sljedeće pretpostavke:

„U popodnevnoj smjeni na produženom radu za vrijeme varenja metala došlo je do zapaljenja predmeta točnije masnih mrlja na podu radione. Djelatnik je sam pokušao ugasiti požar, ali nije uspio. Drugi djelatnik uočava nastanak dima koji se širi radionom te u istom trenutku poziva vatrogasce na broj 193. Toplina i dim se širio radionom putem ventilacionih cijevi te se proširio na drugi kraj zgrade u kojem se nalaze uredi sa lako zapaljivim papirom. Vrata ureda se otključavaju elektronski, pa je zbog isključenja struje dio djelatnika ostao zarobljen na 1. katu zgrade. U trenutku nastanka požara nije poznat točan broj djelatnika na radnom mjestu te se ne može sa sigurnošću reći da su svi djelatnici sigurno napustili objekt. Djelatnik prilikom pokušavanja gašenja požara izlio je veće količine otpadnog ulja i benzina u kanalizacijski otvor za koji se ne zna da li je povezan sa ostalim objektima. U blizini se nalazi napuštena benzinska postaja sa dubokim rezervoarima za koje nije poznato da li ima još zaostalog goriva, te se zbog toga pristupa zaštiti tog objekta.“

Sva društva ozbiljno su i predano pristupila izvršenju zadataka. Vježbom je zapovijedao zapovjednik područja Grbavec Mihael, vatrogasni časnik I.klase uz pomoć voditelja iz JVP Čakovec. Da je vježba bila zanimljiva i atraktivna pokazao je odaziv mještana, a najviše oduševljenja pokazali su djeca i mališani kojima su zvuk sirene vatrogasnih vozila i vatrogasci izmamili „osmijeh od uha do uha“.

Javna vježba "Leško 2013"
Javna vježba “Leško 2013”

09.08.2013.
NEVRIJEME ZADALO PROBLEME VATROGASCIMA – ISPUMPAVANJE PODRUMA

9. kolovoza 2013.g. (petak) Hrvatsku je pogodilo snažno nevrijeme koje nije zaobišlo ni Međimurje, pa tako ni Vratišinec. Srećom nevrijeme nije bilo tako snažno kako se najavljivalo putem vremenske prognoze i medija, ali je ipak zadalo posla vatrogascima DVD-a Vratišinec. Tako je u 21:35 sati zaprimljena dojava od obitelji Novak u ulici Dr. Vinka Žganca o potrebi ispumpavanja podruma. Na intervenciju izlazi 5 članova DVD-a Vratišinec sa kombi vozilom i VMŠ te potompnom muljnom pumpom. Intervencija je bila izvršena po kišovitom i grmljavinskom vremenu, a završila je u 00:15 sati.

08.08.2013.
POŽAR TRAVE KOD BUŠOTINE 

U četvrtak, 8.kolovoza u 21:20 zaprimljena je sms dojava od VOC JVP Čakovec o požaru trave kod bušotine prema Štrukovcu. Po dojavi na intervenciju izlazi 8 članova DVD-a Vratišinec sa navalnim vozilom. Dolaskom na mjesto intervencije utvrđeno je da se radi o požaru smeća u neposrednoj blizini šume te je postojala mogućnost daljnjeg proširenja požara. Gašenje se vršilo vitlom za brzu navalu dok se vilama i metlenicama prekopavala velika količina smeća i gasila trava. Intervencija je zavrsila u 22:22h.

19.07.2013.
PRANJE PODA

19.07. na poziv načelnika Zdravka Mlinarića izašli smo oprati dio podloge i tlakovaca. Dolaskom na mjesto intervencije mlazom vode smo sa dvoje cisterne natopili podlogu i obavili posao. Sudjelovala su 2 člana.

17.05.2013.
POŽAR SUHE SLAME

U nedjelju u kasnim satima (23:15) DVD Vratišinec zaprima dojavu o požaru suhe slame kod voćnjaka u Vratišincu. Po dojavi na intervenciju izlazi 8 članova sa navalnim vozilom te požar ubrzo gasi.

07.05.2013.
ISPUMPAVANJE BUNARA

Dana 07. svibnja DVD Vratišinec izašao na intervenciju ispumpavanja bunara prema zamolbi u obiteljskom dvoristu Šimunić, Vratišinec. Ispumpavanje je vršeno potopnom pumpom, a ispumpana voda puštana je u kanal. Bunar je dubine 13,5 metara. Na mjesto intervencije izlazi kombi vozilo i 3 člana: Grbavec M, Božić M, Kozar S. Intervencija završena u 11.30.

30.04.2013.
POŽAR STAROG DEPONIJA

30. travnja u 20:38h zaprimljena je SMS dojava od JVP Čakovec o požaru smetlišta na starom deponiju (Projnice). Po dojavi na intervenciju izlazi 6 članova sa kombi vozilom te požar uspješno gasi. Materijalne štete nema.  Intervencija je završila u 21:30h.

17.04.2013.
ISPUMPAVANJE BUNARA

Dana 17.travnja DVD Vratišinec intervenirao je kod ispumpavanja bunara iza općinske zgrade sa 4 člana te je tom prilikom korištena novonabavljena muljna potopna pumpa.

2.4.2013.
ISPUMPAVANJE PODRUMA (Tuksar)

02.04. bili smo zamoljeni od strane vlasnika obiteljske kuće Tuksar Stjepana, Brodec 72, o ispumpavanju podruma. U podrumu se nalazila voda visine cca 30 cm dok je dimenzija podruma bila po cijeloj površini kuće cca 10x12m.  Vodu smo ispumpavali agregatom marke “Magirus”.  Na intervenciju smo izašli kombi vozilom i 5 člana ( Grbavec M, Perčić A, Kvakan A i Božić M, Podgorelec B). Utrošeno 5 sata. Završetak intervencije  i povratak u spremište u 16.30 sati.


ISPUMPAVANJE PODRUMA

02.04. bili smo zamoljeni od strane vlasnika obiteljske kuće Mrazović Dražen, Crkvena o ispumpavanju podruma. U podrumu se nalazila voda visine cca 30 cm dok je dimenzija podruma bila cca 5x5m.  Vodu smo ispumpavali agregatom marke “Magirus”. Nakon ispumpavanja podruma ispumpali smo i šaht za vodu dubine 2 m. Vodu smo puštali u kanalizacijski otvor.

 

01.04.2013.
USKRNI PONEDJELJAK

Na uskrsni ponedeljak ujutro vatrogasci DVD-a Vratišinec zaprimili su dojavu od načelnika općine Vratišinec gospodina Zdravka Mlinarića o potrebi uklanjanja drva koje se zaglavilo između dva mosta i koje je spečavalo miran tok kroz most. Interveniralo je 4 člana DVD-a Vratišinec koji su uspješno uklonili drvo.

31.03.2013
BURAN USKRS

Nekoliko minuta poslije 7 sati zaprimljena je SMS dojava od strane JVP Čakovec o izljevanju potoka Brodec. Po dojavi na mjesto intervencije dolazi 11 članova DVD-a Vratišinec te pristupa prempumpavanju vode da bi se smanjilo opterečenje na most. S obzirom da je situacija bila vrlo ozbiljna u pomoć je pozvan i DVD Gornji Kraljevec koji se odazvao sa 4 člana te pomogao prepumpavanju. Potok se izlio van korita pa je prijetio obližnjem poduzeću pa su tako u pomoć priskočili i radnici hidrotehnike te su svi zajedno izgradili zečji nasip da se spriječi ulaz vode u pogon. Isto tako pristupilo se kopanju do kanalizacijske cijevi da bi se što više smanjilo opterećenje na most te spriječilo daljnje izlijevanje. Nažalost prilikom iskapanja bager je zakačio i oštetio plinovod te se situacija zakomplicirala međutim brzom reakcijom djelatnici međimurje plina su sanirali oštećenje. U međuvremenu oborine su stale pa se i vodostaj polako počeo spuštati. Intervencija je završila u 12.30, no članovi će i dalje povremeno nadgledati situaciju. Također valja spomenuti da su preostali članovi DVD-a Vratišinec, te vatrogasci DVD-a Križovec i Peklenica prisustvovali Svetoj misi povodom Uskrsa u župnoj crkvi Sv. Križa u Vratišincu, te tako uveličali ovo Uskrsno slavlje.

303392_378755475570860_613836907_n
Intervencija na Uskrs

20.03.2013.
ISPUMPAVANJE PODRUMA

20.ožujka zaprimljen je poziv od mještanke Vratišinca o potrebi ispumpavanja podruma. Dolaskom na mjesto intervencije uočen je podrum veličine 3.5×3.5 i visine 1.70 cm u potpunosti napunjen vodom. Po dolasku odmah se pristupilo ispumpavanju VMŠ te je tako ispumpano 20 metara kubnih vode. Interveniralo je 4 člana DVD-a Vratišinec sa kombi vozilom i VMŠ Magirus.

11.03.2013.
OSIGURANJE KRIŽNOG PUTA

Od strane organizatora križnog puta  po naselju Vratišinec primili smo zamolbu o osiguranju križnog puta te regulacije prometa i prijevoza  rekvizita za uprizorenje istog. Osiguranje se vršilo ulicama Crkvena, Prečna, Dr Franje Debana, Dr. Vinka Žganca, Brodec, Školska, Ograda i Gmajna. U 14.30 sati izašli smo sa kombi vozilom i 6 člana: Grbavec M., Kvakan A, Petković N, Jezernik D, Božić M. i Kozar S. Regulacija je započela u 15.00, postrojba JVP-a obaviještena u 15.15. h. Završetak intervencije u 18.15 sati.

03.03.2013.
POŽAR SMETLIŠTA

3. ožujka u 17.32 zaprimljena je SMS dojava o požaru smetlišta u Vratišincu. Na intervenciju izlazi DVD Vratišinec sa 5 članova i kombi vozilom. Po dolasku na mjesto intervencije uočen je požar velike hrpe stare odjeće te se top prilikom širio veliki smrad i gusti dim nad naselje Vratišinec. Intervencija zavrila u 18.30

28.02.2013.
ISPUMPAVANJE VODE  

Dana 28. veljače  izašli smo po zamolbi o ispumpavanju vode u ulici Dr. Franje Debana iza kuće gosp Mlinarića. Zbog obilnih oborina i topljenja snijega nakupila se veća količina vode koja je prodirala u bunare i podrume. Ispumpavanje smo vršili agregatom marke ”MAGIRUS”,  ispumpanu vodu puštali smo u oborinski kanal. Na mjesto intervencije smo izašli sa kombi vozilom, agregatom i 3 člana:  Grbavec M,  Kozar S i Grbavec I.  Intervencija završena u 11.30.

27.02.2013.
ISPUMPAVANJE VODE 

Dana 27. veljače  izašli smo po zamolbi o ispumpavanju vode u Ulici Marof  od kućnog broja 30-40. Zbog obilnih oborina i topljenja snijega nastala je veća površina nakupljene vode koja je također prodirala u bunare i podrume. Ispumpavanje smo vršili agregatom marke ”MAGIRUS”, te dvjema pumpama marke „Honda“ a ispumpanu vodu puštali smo u oborinski kanal. Zbog velike količine vode učinak pumpanja nije bio vidljiv te se s pumpanjem prestalo i obavijestilo nadležne osobe da prokopaju kanal kojim bi voda slobodnim padom istekla u kanal. Na mjesto intervencije smo izašli sa kombi vozilom, agregatom i 3 člana:  Grbavec M,  Božić M i Grbavec I., u pomoć su pristigla i dva člana JVP Čakovec s dvije pumpe. Intervencija završena u 12.15.

Share Button