U punoj dvorani doma kulture u Vratišincu u subotu 1.ožujka održana je 88. po redu godišnja skupština dobrovoljnog vatrogasnog društva Vratišinec. U izviješću upravnog odbora te zapovjedništva koje je podnio zapovjednik društva Grbavec  Mihael  kao najznačajnije je istaknuti kupnju navalnog vozila. Društvo broji 40 članova starijih od 18 godina te 38 članova pomlatka i mladeži. Kroz godinu društvo je zabilježilo ukupno 19 intervencija, 5 požara od čega jedan požar čempresa na groblju te 4 požara trave i niskog raslinja ili deponije. Osim požara DVD Vratišinec imao je 12 ispumpavanja vode iz podruma ili bunara, te ostale dvije intervencije.

Tijekom 2013. društvo je sudjelovalo na raznim natjecanjima (u svim kategorijama) na kojima su ostvareni zapaženi rezultati, obilježen je blagdan Sv. Florijana te se po prvi put hodočastilo na Mariju Bistricu. Organizirano je osposobljavanje za zvanja vatrogasac i vatrogasac I.klase te je organizirana javna vježba VZP „Leško 2013.“  Radilo se na preventivi pa su vatrogasci dva puta provjerili hidrante te hidrantske ormariće po naselju Vratišinec, podijeljeni su letci sa najvažnijim informacijama što učiniti u slučaju požara, a društvo je i ugostilo učenike i roditelje nižih razreda osnovne škole Dr. Vinko Žganec i PŠ Gornji Kraljevec te djecu iz dječjeg vrtića „Srčeko“ iz Vratišinca.

Skupština je iskorištena i da se podjele priznanja i odlikovanja članovima pa su tako zvanje vatrogasac stekli Perčić Petar, Lukačić  Darija, Jezernik  Dino, Grbavec  Ivan, Perčić Antun, zvanje vatrogasac I.klase stekle su Grbavec  Samanta i Tot  Dora, zvanje vatrogasni dočasnik stekli su Perčić  Antonija i Petković  Nikola dok je Topolko  Nikolina stekla zvanje vatrogasni dočasnik I.klase. Spomenicu za 10 godina članstva u društvu primile su Perčić  Antonija i Tot  Dora. Spomenicu vatrogasni veteran primio je Jezernik Josip, dok su Šoltić Magdalena  i Grbavec Mihael prilili uvjerenje za voditelja vatrogasne mladeži. Zapovjednik društva Mihael Grbavec primio je pohvalnicu DVD-a za uspješno položen ispit za vatrogasnog suca. Valjalo bi istaknuti kako je Mihael Grbavec prvi sudac u DVD-u Vratišinec, a jedini koji djeluje na VZP grada Mursko Središće i općina Selnica, Sveti Martin na Muri i Vratišinec, što DVD-a Vratišinec čini još ponosnijim. Za doprinos vatrogastvu statuu vatrogasca primili su Šoltić  Mladen i Branović  Ivan.

Da društvo cijeni one koji im pomažu dodijeljena su i posebna priznanja odnosno statusi „POČASNI ČLAN“ i to Trstenjak  Marijanu, Trstenjak  Zoranu, Ditzer Michaelu i župniku Mesarić  Pavlu. Kolege iz Austrije (FF Ebreichsdorf) opet nisu došli praznih ruku, pa su tako vatrogascima iz Vratišinca donirali 5 radio stanica motorola, na čemu  im članovi DVD-a Vratišinec najsrdačnije zahvaljuju.

Skupštini je prisustvovao i pozdravio ju županijski vatrogasni zapovjednik Krištofić  Ivan koji je istaknuo da se društvo unazad nekoliko godina iz jednog osrednjeg društva izraslo u jedno od najboljih društava u Međimurju. Skupštini su još prisustvovali načelnik općine Vratišinec Mlinarić Zdravko, predsjednik VZP Colar  Krunoslav, počasni zapovjednik VZP Srpak Ivan te predstavnici desetak vatrogasnih društava te predstavnici udruga iz Vratišinca.

Počasni članovi DVD-a Vratišinec sa načelnikom općine Zdravkom Mlinarićom i vodstvo DVD-a Vratišinec
Počasni članovi DVD-a Vratišinec sa načelnikom općine Zdravkom Mlinarićom i vodstvom DVD-a Vratišinec

Ostale fotografije sa skupštine možete pogledati ovdje.

izvor: Andrija Kvakan i Magdalena Šoltić

Share Button