U razdoblju od 7. do 10. travnja na otoku Cresu održana je velika međunarodna vatrogasna vježba EU “MODEX CRES 2019″. Na vježbi je sudjelovalo više od 300 sudionika iz 10 tak europskih zemalja. Ovo je prva takva vježba. Vatrogasna vježba „Modex Cres 2019″ provodi se u sklopu EU-projekta „Romex” i dio je aktivnosti Mehanizma civilne zaštite Europske unije, čija je temeljna svrha unaprijediti suradnju država članica prilikom intervencija u slučajevima prirodnih katastrofa te tehnoloških i ekoloških incidenata velikih razmjera.

Prema scenariju, kada na otoku Cresu nakon grmljavinskog nevremena izbije niz požara, malobrojni lokalni vatrogasci, ni uz pomoć vatrogasaca susjednoga otoka Lošinja, ne mogu ih pogasiti pa Vatrogasna zajednica aktivira sve svoje snage i traži pomoć državnih intervencijskih postrojbi. S obzirom da su sve državne intervencijske postrojbe već angažirane na ostalim požarištima duž obale, Hrvatska pokreće Mehanizam civilne zaštite Europske unije i traži pomoć međunarodne zajednice. 
Vatrogasnu vježbu posjetile su i dvije naše članice (Šoltić, Pleša). Na otok Cres stigle su u petak, a tamo su bile sve do ponedjeljka odnosno koliko su im privatne obaveze dozvoljavale. U nedjelju su volontirale kod tamošnjeg Crvenog križa kod podjele prehrane za sudionike vježbe. S otoka Cresa vratile su se pune dojmova viđenom opremom i tehnologijom koju posjeduju vatrogasci iz Španjolske, Italije, Bugarske, Grčke, Austrije i drugih zemalja. Više o samoj vježbi možete pročitati ovdje.

Kanader prilikom gašenja požara
Vatrogasci iz susjedne Italije




Share Button