U subotu, 7.rujna 2013. u Vratišincu sve je bilo u znaku vatrogastva. U prijepodnevnim satima DVD Vratišinec odlazi sa dvije ekipe podmlatka na III. kup VZG Čakovca koje se održalo na SRC-u Mladost u Čakovcu. U kategoriji pomladak muški nastupilo je ukupno 10 ekipa, a ekipa DVD-a Vratišinec osvaja odlično 4.mjesto, odnosno „drvenu medalju“, dok ekipa pomladak žene u svojoj kategoriji osvajaju odlično 6.mjesto. Obje ekipe osvajaju srebrena odličja i novo iskustvo vatrogasnog natjecanja.

Javna vatrogasna vježba „Leško 2013“

U 17.10 zaprimljena je SMS dojava od VOC JVP Čakovec da javna vatrogasna vježba VZP grada Mursko Središće i Općina Selnica, Sv. Martin na Muri i Vratišinec (ukupno 8 dobrovoljnih društava) te JVP Čakovec može započeti. Vježba se održavala na objektu poduzeća „Leško“ gdje došlo do sljedeće pretpostavke:

„U popodnevnoj smjeni na produženom radu za vrijeme varenja metala došlo je do zapaljenja predmeta točnije masnih mrlja na podu radione. Djelatnik je sam pokušao ugasiti požar, ali nije uspio. Drugi djelatnik uočava nastanak dima koji se širi radionom te u istom trenutku poziva vatrogasce na broj 193. Toplina i dim se širio radionom putem ventilacionih cijevi te se proširio na drugi kraj zgrade u kojem se nalaze uredi sa lako zapaljivim papirom. Vrata ureda se otključavaju elektronski, pa je zbog isključenja struje dio djelatnika ostao zarobljen na 1. katu zgrade. U trenutku nastanka požara nije poznat točan broj djelatnika na radnom mjestu te se ne može sa sigurnošću reći da su svi djelatnici sigurno napustili objekt. Djelatnik prilikom pokušavanja gašenja požara izlio je veće količine otpadnog ulja i benzina u kanalizacijski otvor za koji se ne zna da li je povezan sa ostalim objektima. U blizini se nalazi napuštena benzinska postaja sa dubokim rezervoarima za koje nije poznato da li ima još zaostalog goriva, te se zbog toga pristupa zaštiti tog objekta.“

Sva društva ozbiljno su i predano pristupila izvršenju zadataka. Vježbom je zapovijedao zapovjednik područja Grbavec Mihael, vatrogasni časnik I.klase uz pomoć voditelja iz JVP Čakovec. Da je vježba bila zanimljiva i atraktivna pokazao je odaziv mještana, a najviše oduševljenja pokazali su djeca i mališani kojima su zvuk sirene vatrogasnih vozila i vatrogasci izmamili „osmijeh od uha do uha“.

 Prijatelji iz Austrije: FF Ebreichsdorf i FF Trumau

Nakon vježbe i analize vježbe uslijedio je još jedan veliki trenutak za vatrogasce iz Vratišinca. Gosti iz FF Ebreischdorf i FF Trumau ni ovog puta nisu došli praznih ruku u Vratišinec te je tako FF Ebreischdorf vatrogascima iz Vratišinca donirao vatrogasno vozilo za prijevoz putnika marke Ford te 3 aparata za zaštitu dišnih organa, a FF Trumau donirao je četrnaestak vatrogasnih kaciga. Ključeve novog vozila predsjedniku društva Stjepanu Kozaru predao je dozapovjednik FF Ebreichsdorf Marijan Trstenjak, veliki prijatelj DVD-a Vratišinec. Isto tako zamjenik predsjednika Mađarić Branko odlikovan je od strane vatrogasaca iz Austrije odlikovanjem za suradnju. Sve prisutne vatrogasce pozdravili su načelnik Općine Vratišinec Mlinarić Zdravko, počasni zapovjednik VZP Srpak Ivan, zapovjednik VZP Grbavec Mihael, predsjednik DVD-a Vratišinec Kozar Stjepan i župnik župe Vratišinec Mesarić Pavao i dr.

DVD Vratišinec najsrdačnije zahvaljuje svim učesnicima javne vatrogasne vježbe, svećeniku Pavlu Mesariću koji je ovom prigodom blagoslovio novo vatrogasno vozilo, vatrogasnu opremu i prisutne vatrogasce, članovima FF Ebreichsdorf i FF Trumau te svima ostalima koji su na bilo koji način doprinijeli da ova subota svima ostane u sjećanju.

Share Button